Sponsor

 

Vogelartikelenwebshop.nl

De Webshop met vogelartikelen die er voor
zorgt dat uw hobby betaalbaar blijft nu en in de toekomst.

Buitenkweken van de Goulds (ingezonden door Wil van Zon)

PDFAfdrukkenE-mailadres

Mag ik mij even voorstellen, mijn naam is Wil van Zon.

Als kind ben ik opgegroeid met honden, katten, konijnen, duiven, kanaries en zelfs een geitje. Dus ik ben gek met dieren. Mijn man Peter werd in ’91 overgeplaatst naar het midden van het land. Wij kregen een huis met een grote tuin waar ik mij volop aan mijn hobby’s kon wijden. De tuin en fuchsia’s, krielkippen en in huis altijd een tamme grasparkiet. In ’94 vroeg mijn broer die een waterslager kanariekweker is of ik zijn Gould amadines wilde hebben omdat zij hem bij de kanariekweek in de weg zaten. Zo ben ik met 13 Goulds begonnen. Peter heeft op het terras een geïsoleerd binnenhok met verwarming en een kleine voliere gebouwd. Dat ging goed. De vogels hadden het naar hun zin en gingen zelfs broeden. Tot men vertelde dat ik beter in de winter binnen kon broeden. Peter maakte broedkooien in een kamer met speciale verlichting en zelfs een luchtreiniger. Het broeden kon beginnen. Tot onze grote schrik gingen de vogels bol zitten en begonnen te niezen en waren benauwd. De dierenarts gaf ze een druppel in de nek en anti biotica, maar bijna alle vogels gingen dood. Achteraf bleek het aan het materiaal te liggen wat in de wanden van de kamer verwerkt was. Nadat ik weer nieuwe vogels gekocht had was het binnen broeden voor mij taboe. Het binnenhok en de voliere zijn nu uitgebreid en in ’97 en ’98 had ik met 13 paren in koloniebroed meer dan 80 jongen. Het gaat mij niet om het aantal jongen maar dat mijn vogels zo gelukkig en gezond mogelijk zijn. Ik wil U graag vertellen hoe mijn ervaringen met het buiten broeden met Goulds zijn. En ik hoop op reacties van andere buitenbroeders.

Mijn ervaring met het houden van Goulds in de buitenvolière.

De behuizing bestaat uit een verwarmd binnenhok waar een volièrekacheltje met een thermostaat de temperatuur tussen de 10 en 15 graden houdt. De verlichting is een T.L. buis en een gloeilamp van 30 watt. Met een speciale regelaar gaat de TL ’s avonds uit en gaat de gloeilamp branden. Na een half uur is de gloeilamp gedimd tot nachtverlichting Dit is.20 uur 30. De volgende ochtend om 7.30 uur gaat dit in omgekeerde volgorde. Daarnaast een hok wat aan de voorkant voorzien is van gaas met aan de buitenkant kunststof ruiten, aansluitend een overdekte voliere.
Als bodembedekking gebruik ik metselzand. Iedere dag maak ik in het binnenhok de stokken schoon en haal de ontlasting van de bodem. In het beschutte gedeelte en de buitenvolière 1 x per week. Ze krijgen iedere dag in het binnenhok vers zaad en wat trosgierst. Ik strooi een paar bakjes oestergrit op de grond (niet onder de stokken) en eierschalen die 10 minuten zijn gekookt en daarna nog 3 minuten in de magnetron. Dit voor de kalkbehoefte. En er staat altijd een mineraalblokje waar zij graag aan eten.(grof). Het drinkwater geef ik iedere dag vers in schone flesjes waar ik Herba Bird aan toe voeg. In het beschutte gedeelte hangen ook open voerbakjes en zomers staan er water.bakjes. In de winter krijgen ze 2 x per week eivoer. Ik gebruik AVES opfok, dit meng ik met broodmeel en een hardgekookt ei. Hieraan voeg ik Ce-De eivoer voor kanaries en geweekte/gekiemde zaden toe en de laatste tijd ook een schepje Comestaves. Mijn ervaring is dat ze het geweekte of gekiemde zaad er het eerst uit eten zodat het bijna geen kans krijgt om zuur te worden, maar kijk hier wel voor uit. Zomers geef ik ze 2 x per dag vers eivoer. (in de broedperiode iedere dag) In het broedseizoen krijgen ze ook in de buitenvolière zaad en eivoer zodat de jongen het voer beter kunnen vinden. Zomers en op zonnige dagen wanneer de temperatuur het toe laat krijgen ze een paar ondiepe bakken water zodat ze kunnen baden. Deze een paar keer per dag verversen omdat het water snel vervuild.
Ga nooit met schoenen waar U mee buiten loopt de voliere in. U kunt zo allerlei ziekten binnen brengen. Zelf heb ik een paar slippers in de sluis staan en het is routine geworden om de schoenen te verwisselen.
Het zaad wat zij krijgen is Konacorn voor Australiche Prachtvinken. (eerder heb ik andere merken gebruikt maar de samenstelling van Konacorn is naar mijn idee het meest afgestemd op de Gould. Zij eten het graag dus de kafmolen is niet meer nodig. Eivoer Aves Opfok met een hardgekookt ei en broodmeel. Hieraan toegevoegd Ce-De eivoer en een schepje Comestaves. Trosgierst, een bakje postuurkanariezaad, wildzangzaad, mineraalblokje (grof geperst) Oestergrit, vogelgrit en eierschalen 1 x per week vitaminen in het drinkwater. Een paar keer per week groenvoer bijv. groen geworden lof (goed wassen) . Vogelmuur vinden zij ook heerlijk maar de zaadjes ervan het meest. Geef ze ook eens het groen van paardenbloemen en het zaad van brandnetels. Appel vinden zij heerlijk. Ze krijgen iedere dag een stukje.

Zaad kiemen.

Hiervoor gebruik ik gewoon zaad. Hiervan doe ik 2 voerbakjes in een nylonkous en laat dit 5 uur weken. Gedurende de tijd geregeld spoelen. Na de 5 uur goed laten uitlekken. Het geweekte zaad kan nu al aan de vogels gegeven worden. Het overige geweekte zaad in de nylonkous in een vochtige doek in een bakje wegzetten. (In de winter op een warme plaats) De volgende dag is het zaad gekiemd, de witte puntjes komen dan net uit het zaad en daar komen de meeste vitaminen in voor. Mijn ervaring is dat wanneer het zaad op deze manier gekiemd wordt het niet zo snel verzuurd. Veel kwekers durven het niet aan om de vogels gekiemd zaad te geven i.v.m. schimmelvorming. Wanneer U daar bang voor bent geef ze dan tenminste geweekt zaad. De jongen leren hierdoor eerder zaad te eten.Wanneer het door het eivoer gemengd wordt nemen de vogels dit beter op. In de zomer pluk ik rijpe en halfrijpe grassen in het bos. Maar er zijn de laatste jaren veel teken. Iemand wees mij hierop en om te kijken heb ik een klein bosje gras in een plastic zak even in de magnetron gelegd. Er zaten geen teken in maar de zak zat vol met luis. Daarom zijn de vogels zo gek op de grassen, ze eten dus niet alleen de zaden maar ook de luis. Nu pluk ik het gras op open plekken waar niet veel bomen en struiken staan, want daar komen meestal de teken in voor.

Nu nog over de mogelijke problemen.

In de buitenvolière zijn de vogels vatbaar voor luchtpijpmijt. Je kunt dit vaststellen doordat de vogels gaan niezen, wat bolzitten en het benauwd krijgen. Wanneer je een vogel uitvangt en hem aan je oor houdt hoor je hem raspen. Het middel hiertegen is Anti Luchtpijpmijt van Bogena (Dit moet op de kale huid in de nek gedruppeld worden.(zie gebruiksaanwijzing)). Tegenwoordig gebruik ik voor mijn vogels Acariasis van Dr.Tol uit Zelhem. Dit werkt tegen luchtpijpmijt maar ook tegen vedermijt (kale koppen).
Het is aan te raden 1 tot 2 maanden voor de broed alle vogels te behandelen en in het najaar wanneer het wat vochtiger is. Altijd goed op de vogels letten of zij niet niezen.

Kale koppen.

Hier is al veel over geschreven, zelf denk ik dat het een gebrek is aan een of andere stof of vedermijt. Met het voedingsupplement Comestaves en de Acariasis druppels tegen de meest voorkomende mijten hoop ik eindelijk van dit probleem verlost te worden. Verder verwijs ik naar alle artikelen die hierover geschreven zijn.
Bij andere problemen heb ik geleerd niet zelf te dokteren. De middeltjes die door collega kwekers worden aangeraden helpen niet altijd en de kosten lopen ook op . Ik zet de zieke vogel apart, leg plastic folie op de bodem en schraap een paar keer per dag de ontlasting weg wat ik in een klein afgesloten potje in de koelkast zet. Tegen de avond breng ik dat naar de dierenarts voor onderzoek. Een uitgebreid onderzoek kost ongeveer €15. Maar dan ben je er zeker van dat je het juiste medicijn gebruikt en of je alle vogels moet behandelen. Het is ook aan te raden 1 tot 2 maanden voor de broed de mest van de vogels te laten controleren, dit voorkomt dat jongen sterven aan ziekten waar de ouderen resistent voor zijn.
Verder nog een waarschuwing tegen te lang gras in de voliere. Vorig jaar heb ik een mooie pop verloren doordat zij met de ring in het gras gedraaid zat. Ik ontdekte het te laat, en voelde mij erg schuldig dat ik daar niet beter op gelet had. Kijk ook uit met stokken die gespleten zijn (dit komt vooral voor bij bamboe). Hier kunnen de vogels met de tenen tussen blijven zitten met als gevolg het ontbreken van 1 of meerdere tenen. Gebruik liever takken van o.a. wilg of ongespoten fruitbomen.

Het broeden in de buitenvolière (koloniebroed)

In de eerste week van mei hang ik de nestkastjes op die goed zijn schoongemaakt en behandeld met Halamit tegen schimmels en daarna gespoten met een middel tegen parasieten. Zij moeten goed gedroogd zijn. Het nestmateriaal is gedroogd gras (hooi). Dit doe ik 1 minuut in de magnetron om alle ongedierte wat er nog in zit te doden. Wel een behoorlijke hoeveelheid in een plastic zak( dit i.v.m. schroeien en beslist niet langer dan 1 minuut) Uit de magnetron even laten drogen. Van het gras vorm ik een rond nestje in het kastje. De vogels maken het nest verder af met gras wat ik in behoorlijke hoeveelheden in de volière gooi. De nestkastjes zijn genummerd. Om de vogels wat meer in broed stemming te krijgen geef ik ze een aantal in stukjes geknipte meelwormen. Ze zijn er gek op, maar de voedingswaarde is te verwaarlozen. Uw Goulds worden er wel tam door. Wanneer de vogels eenmaal broeden, kunt U beter stoppen met meelwormen geven omdat zij dan te broeds kunnen worden en nesten gaan verstoren. Met koloniebroed zoeken de vogels hun eigen partner, dus U moet zorgen dat U steeds vogels ruilt of koopt om geen inteelt te krijgen. Het is beter wat meer mannen te hebben zodat de poppen hun keuze kunnen maken. De reeds gevormde paartjes blijven elkaar meestal trouw tenzij een van de partners niet in goede conditie is. Dan kan het zijn dat een andere partner gekozen wordt.
Ze krijgen nu ook iedere dag eivoer. Wanneer de eieren gelegd zijn is het wachten tot de jongen na 14 tot 15 dagen uitkomen. Zelf controleer ik iedere dag de nesten. Ze zijn dan zo gewend dat zij het nest niet meer verlaten wanneer ik kijk. Af en toe moet ik ze zelfs opzij duwen. Ook wanneer de jongen zijn uitgekomen kijk ik geregeld. Dit om dode jongen te verwijderen. Na 7 tot 10 dagen laten ze de jongen 's nachts alleen. Later in het seizoen kunnen hierdoor problemen optreden wanneer de nachttemperatuur te laag is Wanneer er 6 jongen in het nestje liggen houden zij elkaar wel warm, maar wanneer er 2 jongen zijn kan het ‘s nachts te koud zijn. Ik haal dan of het nestkastje naar binnen of leg de 1 of 2 jongen bij een ander nestje. Wel de andere morgen zodra het licht is alles weer terug brengen in de oude situatie. Ik voorzie van te voren de jongen die ik overleg van een kleurringetje. U kunt beter tijdig stoppen met de broed, zodat U hier geen zorgen over heeft. Na 3 tot 4 weken vliegen de vogels afhankelijk van de buiten temperatuur uit. Het kan zijn dat er een achterblijvertje in een nest zit, dit kan gebeuren doordat zij niet op dezelfde dag uit het ei komen. Het blijft dan na het uitvliegen op de grond zitten en heeft nog niet genoeg kracht om op stok te komen. Wanneer U een nestje heeft liggen wat iets jonger is kunt U het jong er zonder bezwaar bij leggen. De gastouders accepteren het jong en brengen het groot. Een aantal dagen warmte kan wonderen doen. Wanneer er 1 jong in het nest ligt heb je kans dat de andere vogels tegen de tijd dat het uit moet vliegen het nest in gaan om aan te vallen. Ook dan kunt U het jong voorzien van een kleurringetje bij een ander nestje met goede ouders leggen. Ook kan het gebeuren dat de oudere jongen de volgende nesten wat verstoren. Het prettige is dat, wanneer de ouders ‘s nachts van de jongen gaan, de oudere jongen graag in de nestkastjes overnachten zodat zij de jongen weer warm houden. Het probleem is dat sommige denken "Hier zitten wij goed, lekker warm en we worden gevoerd ik blijf lekker zitten", wat weer ten koste gaat van het voeren van de kleintjes. Wanneer U de mogelijkheid heeft de jongen van de ouders te scheiden nadat ze volkomen zelfstandig zijn is dat natuurlijk makkelijker. Maar dan liefst in een buitenvolière zodat zij zich goed kunnen ontwikkelen en met wat oudere mannen. De jonge mannen zitten graag naast de volwassen mannen om de zang te leren. Na de broed kunnen alle vogels weer bij elkaar. Eind augustus stop ik met de broed. Dan haal ik bij de nieuwe nestjes de eieren weg en leg er onbevruchte (na een week in de koelkast) voor terug. Voorzien van een merkje. Er is kans dat de vogels er weer eieren bij leggen, dus die dan verwijderen. Zodra alle jongen zijn uitgevlogen haal ik alle nestkastjes weg. Wanneer het s’nachts te koud wordt jaag ik de vogels tegen de schemering naar binnen en doe het luikje van het binnenhok dicht. Wanneer het binnen en buiten donker is open ik het luikje weer zodat zij er de volgende ochtend vroeg weer uit kunnen. De jonge vogels moeten dit eerst leren,. In het begin is dit moeilijk, een aantal moeten worden gevangen en naar binnen gezet, maar na een paar weken weten zij het. Wel altijd controleren of alles naar binnen is, er zijn er altijd wel een paar die buiten willen blijven.

Tam maken van Goulds.

U kunt Goulds goed tam maken door veel tijd bij ze door te brengen, rustig met ze om te gaan en met voer op Uw handen (bijvoorbeeld eivoer met geweekt zaad) Na een paar dagen oefenen komen ze op Uw handen zitten. Ik heb er zelfs een paar die op mijn schouder komen. Bij een tafelkeuring waren mijn vogels erg rustig. De keurmeester maakte een opmerking dat hij kon zien hoe ik met mijn vogels om ga. Dat was leuk om te horen.
U ziet koloniebroed is niet de makkelijkste manier van vogels kweken, maar voor de vogels in gevangenschap wel de meest natuurlijke. Zij hebben het in ieder geval naar hun zin, anders zou het niet zo goed gaan. En U kweekt zo wel sterke vogels die ook in de winter zelfs wanneer het vriest naar buiten gaan.

Ik hoop U zo goed geïnformeerd te hebben en wens U heel veel plezier met deze mooie hobby. Heeft U nog vragen, U kunt mij altijd bellen of mailen.

Met vriendelijke groeten

Wil van Zon

Tel.0343-481818
 

email: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.