Sponsor

 

Vogelartikelenwebshop.nl

De Webshop met vogelartikelen die er voor
zorgt dat uw hobby betaalbaar blijft nu en in de toekomst.

Kweken algemeen

PDFAfdrukkenE-mailadres

Bij het serieus kweken van natuurbroed Gouldamadines komt nogal het een en ander kijken. Ik wil er niet te diep op ingaan, daarover is al genoeg geschreven op het internet. Het is vanzelfsprekend dat we zuivere kopkleur, borstkleur en soms echt afwijkende kleuren zoals gele, witte of blauwe vogels willen kweken. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat we altijd gezonde en natuurlijke vogels krijgen.

Zorg dat inteelt niet mogelijk is, maak de juiste keuze van vogels, gebruik geen (te) jonge vogels. Vanaf 10 maanden oud is mogelijk, maar overjarig is beter. Maar één ding staat vast; gebruik geen Japanse Meeuwen. Het spreekt voor zich dat we dan niet met natuurbroed bezig zijn. Uiteraard zijn er nog veel meer belangrijke factoren zoals huisvesting, voer etc . Zoals eerder gezegd gaan we daar nu niet te diep op in.

Als er een juiste keuze is gemaakt van man en pop en deze worden bij elkaar geplaatst, zal meestal kort daarop een balts van de man te zien zijn. Het is duidelijk of de pop de man zal accepteren. Ze keert haar staart naar de man toe en laat de staart snel op en neer trillen. Wanneer de man ook door heeft dat de pop is geïnteresseerd, zal deze de pop bevliegen.

ei_small.jpgjongen_in_nest_small.jpg3_jongen_small.jpgjong_op_hand_small.jpg

Na enkele dagen is vaak het eerste eitje in het nest te vinden. Deze wordt meestal in de vroege ochtend uren gelegd. Meestal vanaf het vijfde ei blijft de pop continu op het nest de eieren bebroeden. Soms afgewisseld door de man. Na vijftien dagen na het een na laatste ei, zal de eerste uitkomen. Binnen drie dagen zijn alle eieren doorgaans uitgekomen. De jongen moeten rond de zevende, uiterlijk de achtste dag worden geringd met ringen van 2,7 mm. Na ruim drie weken vliegen de jongen uit. De jongen eten vaak al na een paar dagen mee en zijn snel zelfstandig. Geef ze in het begin wat zachter voer (Millet zaden en trosgierst zijn uitstekend). Ze blijven echter nog even bedelen bij ouders en andere vogels. Het zijn echte koloniebroeders; trekken veel met elkaar op en spelen met anderen.